"Dinler" Savaşı Yalanı

"Dinler" Savaşı Yalanı

Modern çağ, yerine geçtiği klasik dönemleri aşağılamak ve kendisini kabul ettirmek için hep “dinler savaşı” yalanını vizyonda tutan propagandayla meşhurdur. Bu bizde kendilerini haklı göstermek için Osmanlıyı hep kötüleyen cumhuriyetçiler misalidir.
Oysa son 500 yılda insanlar “iktisadi kalkınma” ve “ulusal bütünlüğü sağlama” ve “endüstriyel toplumu” yaratıp “kendi ulus devletini kurmak” için savaştılar.

Şimdilerde aynı yalan tekrar vizyonda; iktisadi yeterlilik, ulusal bağımsızlık, oligarşilerin bekası gereği insanlar motive ediliyor.
İyi de din bunların neresinde? Hani dinler kişisel bir inanç tercihinden, vicdan işi bir kabulden, bireysel ibadet-ahlak ve erdemden ibaretti? Hani dinler siyasi düzenin, iktisadi ve hukuki sistemin, devlet işlerinin dışındaydı? Dinler asla bu işlere karıştırılmıyordu?
Kim kimi aldatıyor? Döndük mü son 500 yıllık yalana! Başı sıkışan neden ulusal ve uluslar-arası en yüce değerler olan demokrasiye, laikliğe, liberal kapitalizme, özgürlüğe, eşitliğe ve evrensel insan haklarına müracaat etmiyor? Da devreye hemen dinler sokuluyor? Şimdi anladık mi “dinler savaşı” yalanını!
Bu Yazıyı Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir