Kel Alaka

Kel Alaka

1: Gemi Metaforu
Bir gemidir tutturdu insanlar, gemi batıyor mudur nedir herkes aynı gemideyiz deyip duruyor. Ne batıran ne batırılan konuşulmuyor.
İyi de gemi normal seyrediyorken nereyeydi rota, bu gemi nereye taşıyordu yolcuları, yolculukta mevki ayrımı da neydi öyle diye neden konuşulmuyor?

2: Geldi Çattı Devlet Müdahalesi
Güya serbest pazar ekonomisi, güya kamunun piyasaya müdahale etmemesi gereken en gelişmiş bir sistem.
İşler yolundayken kamunun sırtından yüksel, ahbap çavuş ilişkisiyle yolsuzluk yap, havandan geçilmesin; işler kötüye gidince devlet kurtarsın, fatura yoksula çıksın.. Adı iş adamı! Sanı siyasetçi!
3: Laik Demokratik Kültürün Yerleşik Olduğu Ülkelerde Kurucu Unsur Burjuva Sınıfıdır.
Devletten bağımsız burjuva olmayınca tüccar toplum ve emek piyasası mı oluşur, serbestiyet ve özgür birey mi gelişir? Ekonomik kalkınma ve refah mı yükselir? Bunlar olmayınca Sosyalist Faşist olmak nereye düşer? Ya muhafazakarlık? Bizim ülkede burjuva devletten bağımsız olmadığı için başımız dertten kurtulamayacak yani!
4: Krizlerde Dindara Ne Düşer
Sen burjuvanın kurduğu laik devlet tipiyle, sivil toplum ve endüstriyel şartların düzenlediği toplumsal hayattan çıkalı 300 sene oldu.
İnançlarının düzenleyeceği bir başka toplum yapısı ve devlet tipinden vazgeçeli de bi o kadar oldu. Dolayısıyla sadece vicdanlarda, kişisel ahlak ve erdemlerdesin.
Hele bir sor kendine; sen bu kurulu oyunda kıyıda köşede yedek mi bekliyorsun yoksa kendi oyununu kurup oynayacak asıl mısın, ona bak!
5: Tarih Nasıl İlerliyor
Modern tarihçi ve filozof; tarih, gerisinden (ilkellik-büyü-dinler-gelenek çağları) kopup ileriye doğru (akıl-bilim-uzmanlık-uygarlık çağı) giden bir akışta ilerliyor deyip aldattı insanları. Aynı suda iki kere yıkanmaz deyişini saptırıp illüzyon yaptı.
Oysa tarih, dönüp dolaşıp aynı yere gelen helezonik bir döngüyle hareket ediyor. İnanmıyorsanız sosyo-politik yahut siyasi ve iktisadi krizlere bakın derim. Olmadı doğumlara ölümlere bakın.
Yani din geride kalmadı. Ademin salih oğulları ve saliha kızları bir gün geri dönecek. Hep öyle olmadı mı? Bir kez yaşanan (yahut son misali asrı saadet devri) her zaman tekrarlanır. Tarih bunu belletti herkese.
Bu Yazıyı Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir