Diyanete Yeni Görev

Diyanete Yeni Görev

Diyanet, milli eğitim bakanlığı ile yaptığı anlaşma gereğince Ekim/2018 itibarıyla devlet yurtlarına 559 adet “manevi” danışman/rehber görevlendirecekmiş.
Rica etsek diyanete, krize giren şirketlere “manevi” ekonomik danışmanlar, kredi alıp dağıtan bankalara “manevi” finans takviye danışmanları, her biri bağımsız birer oligarşik iktidar odağı olan oda ve borsalara “manevi” demokratik etik danışmanlar, medyaya habercilik hususunda “manevi” doğru habercilik danışmanları, yasama meclisinde çıkabilecek yasaların ahlaki de olması için “manevi” yasa danışmanları (Alev Alatlı vari olabilir!)… yollamak için ilgilelerce anlaşma yapabilir mi?
Din, modern çağda tüm dünyada kabul görmüş laiklik ilkesi gereği içsel, kişisel, özele ait manevi/moral değerleri ifade ediyor da; fiziki dünyaya, maddi hayata, toplumsal yaşama müdahil olamıyorsa; bari toplumsal alanın önemli cephelerinde “manevi” takviye “koçluğu” yapmaktan uzak durmasın diyanet! Nasılsa Batıda Rahip amcalar ve Rahibe ablalar bu tarz işlerde rehberlik yapabiliyorlar!
Şimdi buradan Hıristiyan teolojisiyle İslam akaidini karşılaştırmak gibi bir gaflete düşersek Kur’an’ın niye nazil olduğunu izahta zorlanabiliriz! Kaldı ki bu iş ilahiyatçı din uzmanlarının alanına girdiği için “senin ne haddine” kınamasına muhatap olmayalım!
Nemize lazım şimdi durduk yerde dini meselede bir yerden tutup kafaları karıştırmak; laikliğin hükümran olduğu toplumsal ve siyasal yaşamda nasılsa Peygamber gelip gitmiş, kendisine bakarak, izini sürerek Müslümanlığı sahihleştirme azmi gereksiz sayılmış, söyledikleri ve yaptıkları kendi çağında kalmışsa; tarihsel şartlar ve zaman değişince hükümler de değişir gibi muğlak savunmalarla bu husus örtülmüşse! Dolayısıyla din bireysel ahlak ve ibadetten, erdem ve faziletten ibaret olduysa!.
Yine de söylemeli ki insanlığın çağdaş problemlerini, dünya sisteminden bağımsız olarak görüp sadece yerele, yerelin de öne çıkmış bir kaç arızalı parçasına odaklanan, tıpkı vücutta nükseden hastalığın anatomik yapıyla ilişkisini görmezden gelip sadece o organa yönelen ve palyatif çözümlerle günü kurtaran doktor misali, diyanette, kendince doğrusunu yapıyor şimdi?!

Bu Yazıyı Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir