Din Devlet Birliği

Din Devlet Birliği

 
Gazali: “Din temeldir, sultan da (yönetim) bekçi. Temeli olmayan yıkılır, bekçisi olmayansa elden gider.”
 
Din ne? Dünya işlerinin nasıl yürütülmesi gerektiğini öğreten kurallar, dünya ve ahiret saadetini temin eden inanç ve tutum bütünlüğü.
 
İslami yönetim, nübüvvetin siyasi uzantısı, insanları dosdoğru yola götüren peygamberlerin toplumsal önderliğinin devamıdır.
 
Nesefi:”Müslümanlar, hükümleri/yargıları/kuralları yerine getirecek, cezaları uygulayacak, kendilerini koruyacak, suçluları engelleyecek, sadakaları toplayıp bölüştürecek, cuma ve bayramları kıldıracak, anlaşmazlıkları çözüme bağlayacak, zayıfın hakkını alıp güçlüyü cezalandıracak, yakını bulunmayan kız ve erkekleri evlendirecek, ganimetleri paylaştıracak bir imama muhtaçtır.”
 
Nesefi akaidinin şarihi Taftazani “evet, ümmet üyelerinin tek başına yapamayacakları buna benzer görevler gibi…”
 
El Mevakıf sahibi “zorunlu bilgi olarak biliyoruz ki yüce Allah’ın koymuş olduğu muamelat… gibi kullara, dünya ve ahirette güven ve huzur sağlamaktan başka bir şey değildir. Bu da şari’in doğruladığı..şeylerdeki amaç ve doğacak sorunlarda insanların başvurabileceği bir imamın bulunmasıyla gerçekleştirilebilecek şeylerdir.”
 
Mevakıf şarihi Cürcani “İmamın bulunması Müslümanların en büyük yararlarından ve dinin başta gelen amaçlarındandır.”
 
Şehristani imametin farz oluşuna değinirken şu sebepleri sıralar: “Çünkü yargılar/hükümleri uygulayacak, cezaları yerine getirecek, yuvalarını savunacak, Müslümanları koruyacak, ganimet ve sadakaları bölüştürecek, askerleri toplayacak, dava vae evlilik işlerinde kendisine başvurulacak, her bölgenin vali ve yargıçlarını ve her basamaktaki diğer görevlilerini atayacak, her yöne eğitici ve davetçi gönderecek bir imamın bulunması vaciptir.”
 
Abdullah b el Mutez diyor ki “Devlet din ile kalır, din de devlet ile güçlenir.”
 
 

Bu Yazıyı Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir