Roma Dini Şeriatından Seçmeler

Roma Dini Şeriatından Seçmeler

1:Romalılar genelde yıldızlara tapar, yıldızları Tanrı edinirdi. Kayan yıldız ilgili tanrının ölmesi manasına geldiği için yerine yeni rabb, ilah edinirlerdi. Çoklu tanrı anlayışına sahip oldukları için her tanrının başka vazifeleri olurdu; savaş barı, bereket deprem, aşk kin tanrıları gibi. Elbet tanrılar arasında da bir hiyerarşi olurdu.
Tanrıları için büyük mabetler yapar, etrafını putlarla donatır, şehrin önemli yerlerine dikilmiş putlara secde eder, onlardan ister, onlardan korkarlar, bayramı seyranı büyük panteonda kutlarlardı.

Roma toplumu klasik sınıflı bir toplumdur; asiller, toprak sahipleri (bankacılar ve tüccarlar olarak okuyun), savaşçılar, senatörler, valiler, üst düzey bürokratlar vs üstün yurttaştı. Bunların imtiyazlarını koruyucu hukukları vardı. Kadınlar dahil geri kalanlar hukuksuz varlıklardır..
2: Roma dininde tek evlilik kural, fuhuş serbestti. Gusül, taharet, sünnet olmak yoktu. Zina helaldi. Domuz eti, putlara kesilen leş eti, insan eti helaldi.
İçki, kumar, çengili çalgılı oyun ve eğlence yaygındı. Faiz helaldi. Kadınlara miras yoktu. Kadın satarak ticaret yapılırdı. Çocuklar yurttaş değildi. Kölelerin ve fethedilen ülke halklarının hakları yoktu..
3: İsevilik, konsil toplantılarında uzlaşıp Hıristiyanlaştıklarında, Hıristiyanlık Roma’nın resmi dini olduğunda Hıristiyanlık Romalılaştı.
Puthaneler Kiliseye döndü, yeni yapılan kiliseler görkemli puthaneler gibiydi. Papazlar giysi ve rütbeleri ile senatörleri ve üstün sınıfları taklit etti.
Hıristiyanlık, genel olarak Roma şeriatını dinileştirdi, helal ve haramlarıyla Roma şeriatını yeniden üretti..
Roma şeriatı bu gün size bir şeyler hatırlatıyor mu? Benzerlikler niye bu kadar çoğaldı?
Bu Yazıyı Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir