Profesyonellik-Amatörlük

Profesyonellik-Amatörlük

1.Uluslararası arenada başarı kazanan, ulusal ölçekleri aşıp küreselleşen spor kulüpleri, şirketler, okullar, hava yolları, fabrikalar, bankalar vs profesyonel eleman, danışman, ortak, yönetici, finansçı vs çağırıyor, yönetimi onlara bırakıp başarıyı sürdürülebilir kılıyor.
Demokrasi, serbest pazar ekonomisi, mali sistem, belediyecilik, parlamenterizm, sivil toplum, insan hak ve özgürlükleri, bilim, laiklik, modernlik, uygarlık, kalkınma, ilerlemecilik, medeniyet vs evrensel, bu alanlarda yapılan işlerde evrensel vizyon, icraatlarda evrensellik ölçüleri aranıyor fakat,
Her ne hikmetse toplumsal ve siyasal alan olarak özetlenebilecek bu alanlarda işini kötü yapan amatör ve yerel eleman ısrarı niye? Bunlar bedava mı çalışıyor?
2.Ulusçular, yerelciler üzülebilir, mahzuru yok! Kendileri işsiz kalır diye mi bu alanlarda uluslararası başarıyı sürdürecek profesyonellik aranmıyor?
Uçağa biniyor, uluslararası finansçılarla çalışıyor, evrensel takvime uyuyor, otoyol döşüyor, otomobil kullanıyor, plazaları dikiyor, doğan çocuğunu evrensel lisanla eğitime vermekten geri kalmıyor, küresel kurumlara üye oluyor, fakat iş profesyonelliğe, uluslararası ölçeklere uymaya gelince gelince yan çiziyor!
3.İnsanlar aldatıyorlar mı dersiniz? Evrensel gerçeklik diye bir şey var idiyse, son beş yüz yıl öncesine kadar bir ırka has kılınmış Yahudilik hariç, diğer tüm dinler evrenseldi. Çünkü bu dinler somut ve gerçek varlık olan insana hitap ediyorlardı.
Şimdiyse modern çağı yaratan “sermaye” tek başına evrenseldir. Çünkü dinleri yerelleştirdi, evrensel soyut bireyi yarattı, kendi liberty değerlerini evrenselleştirdi. Hakkını yemeyelim, bir de sosyalizm enternasyonalizm ile dünya emekçi sınıfı yaratmaya çalıştı ama başaramadı.
4.Bilimde, teknolojide, sanayicilikte, siyasi-askeri-hukuki-kurumsal yapısallıkta Batıcı ol, bunu evrensellik kabul edip bu alanlardaki iktidarı teslim et, buralarda kendi evrenselini yaratacak hiç bir şey yapama… ama kendine bir iktidar alanı yaratmak için kalk, milli kimlik ve kültür namıyla özel alan yarat! Bir tarafta profesyonelliğe teslim ol diğer tarafta amatörlük et, uydu mu şimdi!.. Şİmdi başlığa dönelim:
5.Amatörlük, profesyonelliğin karşıtı olarak kullanılıyor. Dinlerden kaynaklı saf bir kelimedir. Çoğunlukla zıddına kıyasla sempatik sayılmıyor. Fakat dini ahlaka dayanır. Amacını, tavrını dini ahlakla sınırlar. Bilgisini ve emeğini para ile ölçmez. Bu sebeple şahsi çıkar gözetmez. Her işi para karşılığı yapmaz. Gönüllüdür.  Menfaat hesabı gütmeksizin dayanışmacıdır. Yaptıklarının karşılığını Allah’tan bekler. Aksi davranışı için Allah’tan korkar…
Pofesyonel, özgürdür, bireydir. Bilgisini ve emeğini para karşılığı satar. Mesleki etiğe sahiptir. İşinde uzman olduğu için işini iyi yapar. Müthiş rekabetçidir. Kâr onun için her şeydir. Her işinin parasal karşılığı vardır. Yaptığı iyilikleri, erdemli tavırları dahi bir matematiksel hesap karşılığıdır…
6.De ki, bu çağda hangisi geçerlidir? Hangisi sütündür? Bu soru, bu gün dünyayı hangisi yönetiyor, hangisinin kurallarına uyuluyor diye düzeltilirse, doğru cevap şıkkı kendiliğinden açığa çıkar.
Aman ha, bu arada yerelliği armatörlükle karıştırıpta kelimeyi kirletmeyelim. Etiği yüceltip ahlakı düşürmeyelim. Ahlak başka şey etik başka.

Bu Yazıyı Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir