Seçim Denen

Seçim Denen

Her seçim bir tercihtir; şunu mu bunu mu alalım, şöyle mi böylemi yapalım tarzında bir karar vericiliktir. Hafife almayalım, dünya görüşünü/dini inanç ve yaşayışı gösterir o kararlar.

Şu halde her bi seçim/tercih/karar; iyi, güzel ve doğru olanın neye göre iyi, güzel ve doğru olduğunu, dolayısıyla kötü, çirkin ve yanlış olanın neye göre olduğunu tayin eder.

Sosyo politik ve ekonomik münasebetlerde, ahlaki tutumlarda eş, arkadaş, komşu, iş, meslek, giysi, mekan, sevgi buğz, kar zarar, yönetici.. seçimleri de karar göstergesidir. Toplumsal hayatın tümünde olup biteni düşündüğümüzde tam da ilah seçimiyle doğrudan irtibatlıdır o seçimler..

Grek filozofları ve modern akıl, seçim işlerine “akıl” karar verir, o öznedir, iradedir, araştırır bulur, ölçüyü o koyar diyor.

Rasyonel bireysen, dinden özgürlüğünü aldıysan seçim tercihlerinde sorun yoktur; o kararlarda neyi seçeceğini “keyfin” bilir. İşine gelene, menfaatine uyana bakarsın. Akıl böyle çalıştığı için hesap bunun üzerine kuruludur. Dini de aynı akılla yeniden yorumlarsın..

Bu türlüsü ayıp değildir, toplumsal alanda dinden bağımsız yasalar varsa ve yasayı bir şekilde delebiliyorsan, orada etik olup olmaması sorun olmaz. Kınanmazsın ayrıca çünkü herkesler aynıdır..

Haydin Seçime

Kreşte büyüdün, mecburi eğitim tezgahından geçtin, aklın şekillendirildi, nasıl düşüneceğin ve neye göre karar vereceğin öğretildi, kamusal hayata katıldın, sisteme bilgini ve emeğini sundun.

Doğumdan ölüme kadar arada geçen hayat sürecinde neyi seçeceğini eğitim süresi boyunca öğrettiler, toplumsal yaşamdaki işleyişe kattılar. Öğrendiklerin buradaki uygulama alanında uyguluyorsun..

Yerel olsun küresel olsun fark etmiyor, sistem denen şey bu sayede ayakta duruyor, istikrarını bu yolla koruyor.

Hep 3 şıklı cevabı olan soruları ve istedikleri gibi tepki vermeni öğrettiler sana. Soruyu değiştirmedin, değiştirmeyi düşünecek fırsatın olmadı. Cevap şıklarını da artıramadın, 4. ve 5. cevap şıkları yok sende.

Şimdi seç bakalım neyi seçeceksen!.

Ne öğrettilerdi sana hatırla; demokrasilerde seçmen davranışı rasyoneldir. Demos, menfaatine uyana, kendine benzeyene bakarak seçer. Ne kazanıp ne kaybedeceğini hesaplar. Ötekisini istemez. Ötekisi kim, onu da bellettiler sana hatırla. Kendilerinin tayin ettiği kötüsünü gösterip yine kendilerinin gösterdiği iyisini sundular..

Düşünemezsin; hangisi gelirse gelsin esasta bir değişiklik olmayacağını, hepsinin aynı kurallara uygun yöneteceğini, aynı sistemi çalıştıracağını..

Kurallar; hani var ya aklın tayin ettikleri, bilimsellikle kutsadıkları, işte onlar yahu! Kararlarını dayandırdığın kurallar..

Şimdi sor kendine, demokrasiyi değil de diktatörlüğü mü isteyelim, diyorsan, öğrettikleri şıklardan birini tercih ediyorsundur..

Bi de soruyu değiştir, cevap şıklarını artır bakalım, o zaman ne oluyor? Düşünebilir misin? Farkı anlayabildin mi?..

Deriz ki, uy peygamberine, onu takip et. Kimle haşrolmak istiyorsan onu yönetici olarak seç. Bir gün tüm seçimlerinden hesaba çekileceğini düşün.. Haşrolmayı istediklerin ortada yoksa ne olacak? Cevap şıklarını artır, soruyu değiştir..

Bu Yazıyı Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir