Öze Dönüş

Öze Dönüş

1: Kapitalist uygarlık insanlara görece özgürlük verdi; serbest ticaret yaptırıp mülkiyet hakkı kazandırdı, seçimli siyaseti getirdi, seyahat serbestisi kazandırdı vs fakat bu arada,
insanı, kendine yabancılaştırıp değerden uzaklaştırdı, yalnızca menfaatleri uğruna hareket eden rasyonel, soyut, nihilist bireye dönüştürdü.

İnsani değerlere dönüşü önemseyen birçok aydın haklı olarak öze dönüş çağrıları ve çabaları başlattı. Alman Niethzsche’nin bu uygarlığa isyanını temsil eden ‘modernizmin Tanrı’sını’ öldürmesi de bu arayışlardan sayılabilir.
Gelin görünki zaman, öze dönüş çağrısı yapanların nihayetinde ‘kendilerine’, ‘kendi ideolojilerine’ çağrılarına dönüşünü gösterdi.
2: Aynı sebeplerden ve çağrıdan mülhem etkilenme olmalı ki ülkemizde bir süredir “Kur’an’a dönüş” çağrısı yapan akımlar yayıldı. Gelin görün ki zaman bunların da öze dönüşçülülerin akıbetlerini paylaştığını gösterdi. Nasıl mı?
İyi bir gözlemciyseniz her Kur’ana çağrı yapan kişi veya grupların, aslında kendi Kur’an anlayışına, daha doğrusu kendine çağırdığını görürsünüz. Maalesef.
Tarih iyi bir öğretmendir, kıymetini bilene.
Bu Yazıyı Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir