Biz Kimiz

Biz Kimiz

1.”Biz kimiz? Biz hepimiz şu tek şeyde hemfikiriz: Ne için yaşmamız gerektiği ve neyin iyi olduğunda. Ve diğer tüm insanlar, sadece bir şeyi sarsılmaz, açık ve kesin bir şekilde biliyoruz ve bu bilgi akılla açıklanamaz. Ötesinde, sebebi yok ve sonuçları olamaz…”
 2.”İyiliğin bir sebebi varsa, o artık iyilik değildir. Bir sonucu, bir ödülü varsa, yine iyilik değildir. Öyleyse iyilik sebep sonuç zincirinin ötesindedir. Ve ben onu biliyorum, hepimiz onu biliyoruz…”
 3.“Ne hale gelir, nasıl yaşardım, o inançlara sahip olmasaydım, insanın kendi ihtiyaçları için degil, Tanrı için yasaması gerektiğini bilmeseydim? Çalar, yalan söyler, öldürürdüm. Hayatımın temel sevinçlerini oluşturan şeylerden hiçbiri var olmazdı benim için…”
 4.“Soruma bir cevap aradım. Ama akıl, kendi ölçüsüne gelmeyen soruma cevap veremezdi. Cevabı hayatın kendisi verdi, neyin iyi, neyin kötü olduğuna dair bilgimle. Ve bu bilgiyi herhangi bir şekilde kazanmadım; bana da herkese verildiği gibi verildi, verildi çünkü onu hiçbir yerden alamazdım…”
 5.“Onu nereden edindim? Komşumu boğazlamayıp sevmem gerektiği bilgisine varışım akıl yoluyla mıydı? Çocukken bana böyle söylediler ve ben de memnuniyetle ona inandım. Çünkü zaten ruhumda bulunan şeyi söylediler bana. Ama kim keşfetti onu? Akıl degil. Akıl, varoluş mücadelesini keşfetti ve de arzularımın tatmini önündeki herkesi boğazlamam gerektiğine dair yasayı keşfetti. Aklın çıkarsaması bu. Akıl, başkasına yönelik sevgiyi keşfedemezdi, çünkü bu gayri aklidir…”
 6.Tolstoy. Anna Karanina’dan. Bu sözler Engin Altay’ın yaptığı çeviride böyle değil. Biz bu sözleri “Vatanseverliğe karşı” adlı makaleden Acar Burak Bengi’nin giriş kısmındaki çevrisinden aldık. Uzunca bir makale ama meraklıları internetten indirebilir. Kitapta çevirini böyle olmadığını da Burak Bey’den öğrendik.
Bu Yazıyı Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir