Hal-i Pür Melale Dair

Hal-i Pür Melale Dair

Anlam bütünlüğü sağlayan bazı ayetleri bir pasaj halinde sunacak, rahat anlaşılması için kısa cümleler halinde meallendirecek; üç ayrı kaynakta geçen bir hadis-i şerifin ortak anlamını vererek nakledecek; İmam-ı Gazali’den konuyla ilgili bir kaç alıntıyı ekleyeceğim.
Okuyup tüketmek isteyenlere, öylesine geçiştirmek isteyenlere değil tefekkür edip istifade etmek isteyenlere diyelim.
Kur’an’ı Kerim Maide suresi 77-81. Ayetleri:
“Allah, Meryem Oğlu İsa’nın ve Davud’un dilinden İsrail Oğullarını lanetledi. Buna neden olarak onların içinden çoğu, dini hükümleri tağyir ederek küfretmiş; bu sebeple kafirleri dost edinmişler; onlarla birlik olup haddi aşmışlardı. Geride kalan azıysa, onları uyarmamıştı. Bunlar hep birlikte çok kötü işler yapıyor; diğerleriyle dostluklarını devam ettiriyorlardı. Yaptıkları bu kötü işlerini nefisleri onlara güzel gösterdi. Onların yaptıkları bu kötü işler Allah’ın gazabını gerektirecekti. Bunu biliyorlardı. Oysa onlar Allah’a ve peygamberine indirilene uymalı; kafirleri uyarmalı; onları dost edinmemeli; onlardan ayrışmalıydılar. Bunu yapmadıkları için onların çoğu, fâsıktı.”
 
Hadis-i Şerif: Taberani, Es Sağir 2/42. İbn Hacer, El Metalibü’l Âliye 17/574. Hadis no: 4344. Hatıb El Bağdadi, Telhisü’l Müteşabih 1/365.
“Hediye, sadece hediye olduğu sürece alabilirsiniz. Lakin din üzerine, size dinden taviz verdirmeye yönelik bir ‘rüşvet’ olduğu zaman, almayınız. Böyle yaparsanız bu hali kolayına terk edemezsiniz. Çünkü fakirlik, muhtaçlık ya da korkularınız buna engel olur.”
“Dikkat edin: İslam’ın mihveri/merkezi/yörüngesi, dönüp dolaştığı alan bir dairedir. Öyleyse siz de kitabın/Kur’an’ın döndüğü dairede dönüp dolaşın. O mihverden ayrılmayın. Şuna da dikkat edin ki, ilerde kitap ile sultan/devlet birbirinden ayrılacaklar. Bu durumda siz kitaptan ayrılmayın.”
“Şunu da iyi bilin ki, ilerde başınıza öyle yöneticiler gelir ki, onlar kendi menfaatlerine olan şeyler için verdikleri hükümleri/kararları sizin için vermezler. Öyle ki, eğer onlara isyan ederseniz sizi öldürürler, itaat ettiğiniz taktirde de sizi hak yoldan saptırırlar.”
“Böyle bir durumda ‘ne yapalım ey Allah’ın resulü’ diye sorulduğunda Hz. Peygamber şu cevabı verdi:
“Meryem Oğlu İsa’nın Havarileri gibi yapın. Onlar, dinleri uğrunda testerelerle biçildiler, ağaçlarda asıldılar. Evet, Allah’a itaat yolunda ölmek, Allah’a isyan etmekle geçen bir hayattan daha hayırlıdır.”
İmam-ı Gazali: İhya’dan, el iktisat fil itikat’tan, ey oğul’dan seçmeler.
‘Dinimizi parçalıyoruz, onun parçalarıyla dünyamızı yamamaya çalışıyoruz. Dünyamızı yamadık fakat o bizim elimizden gitti. Bunu yaparken dinimizi parçaladık, dinimiz de elimizden gitti.’
‘Sultana yakın olan kimsenin işi, onun karşısında ya susması, ya da hakkı söyleyip sözüyle isyan etmesidir.’
‘Sultanın huzuruna dindar olarak giren bazıları oradan dinsiz olarak çıkar çünkü o alim, sultanı memnun ederken Allah’ı gazaplandırır.’
‘Ulema, ya sultana doğru yolu göstermelidir, ki bu onların kendi hayatlarını tehlikeye atmasıdır, ya da sultanın uygulamalarına destek olmalıdır, ki bu da şeriata aykırıdır.’
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu Yazıyı Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir